KYC voor vermogensbeheerders

  • Bespaar tijd
  • Vereenvoudig Wwft-naleving
  • Voorkom boetes en reputatieschade

zkr. heeft ruime ervaring op gebied het opzetten van een effectief Wwft-beleid en de Wwft-naleving

wwft en cryptos zkr

KYC/ CDD voor vermogensbeheerders

Voor vermogensbeheerders is een solide KYC / CDD beleid essentieel. Dit stelt je in staat om grondig klantenonderzoek uit te voeren, risicoprofielen vast te stellen en verdachte activiteiten te detecteren. Door te voldoen aan deze procedures kun je vertrouwen en integriteit in de dienstverlening handhaven, wat essentieel is in een gereguleerde financiële omgeving.

    Waarom is KYC of CDD belangrijk voor vermogensbeheerders?

    Het screenen van jullie klanten is een AML wettelijk verplichting dat is ontworpen om financiële instellingen, waaronder vermogensbeheerders, te beschermen tegen het risico van witwassen van geld en terrorismefinanciering. Het naleven van deze verplichting stelt vermogensbeheerders in staat om het vertrouwen van hun klanten te winnen door het bevorderen van transparantie en integriteit.

    Het belang van het screenen van je klanten

    Klant screening is een essentiële stap voor vermogensbeheerders om ervoor te zorgen dat ze zaken doen met legitieme en betrouwbare klanten. Door je klanten te screenen kun je potentiële risico’s identificeren, zoals klanten die betrokken zijn bij witwaspraktijken, fraude of terrorismefinanciering. Het helpt je ook om te voldoen aan de ‘Ken uw klant’-vereisten (KYC) en om te voldoen aan je wettelijke verplichtingen op het gebied van rapportage en transparantie.

    Wat gebeurt er als ik mijn klanten niet screen?

    Het niet screenen van je klanten brengt aanzienlijke risico’s met zich mee voor je bedrijf, zoals reputatieschade, boetes en juridische consequenties. Als vermogensbeheerder kun je aansprakelijk worden gesteld voor de activiteiten van je klanten als je nalatig bent bij het uitvoeren van de nodige due diligence. Daarnaast kan het ontbreken van een effectief screeningsproces resulteren in verlies van klantenvertrouwen en negatieve publiciteit.

Het KYC-onderzoek voor vermogensbeheerders

Om aan de wettelijke verplichting te voldoen en om vast te stellen of transacties verbonden zijn met witwassen of terrorismefinanciering, die je een cliëntenonderzoek te verrichten. Het cliëntenonderzoek omvat in ieder geval de onderstaande elementen.

    1. Identificatie en verificatie van de klant

    Onder de Wwft ben je verplicht om je klanten te identificeren en hun identiteit te verifiëren. Dit houdt in dat je moet verifiëren wie de klant is, bijvoorbeeld door middel van een geldig identiteitsbewijs.

    2. Verificatie van de identiteit van de uiteindelijke belanghebbende (UBO)

    Je moet ook de identiteit van de UBO’s van de cliënt vaststellen en verifiëren. Dit zijn de personen die uiteindelijk eigenaar zijn van of zeggenschap hebben over de cliënt.

    3. Risico-onderzoek

    Wwft-plichtige bedrijven moeten het risico op witwassen en terrorismefinanciering beoordelen. Hierbij moeten ze rekening houden met de sector waarin de cliënt actief is, de aard van de transacties en het land van herkomst of bestemming van de gelden.

    Wat houdt de bewaarplicht in?

    De bewaarplicht is er zodat toezichthouders en opsporingsinstanties documentatie kunnen inzien, wanneer nodig. Je bent verplicht om deze gegevens tot vijf jaar na het uitvoeren van een transactie te bewaren. Ook als je een zakelijke relatie hebt beëindigd of een ongebruikelijke transactie hebt gemeld, ben je verplicht de gegevens vijf jaar te bewaren.

AML risico’s voor vermogensbeheerders

Als vermogensbeheerder moet je je bewust zijn van verschillende Anti-Money Laundering (AML) risico’s die verband houden met je activiteiten. Door je bewust te zijn van deze AML-risico’s en het implementeren van effectieve klant screening en monitoringprocedures kun je, als vermogensbeheerder, je bedrijf beschermen tegen financiële criminaliteit en voldoen aan de wettelijke vereisten. Hier zijn enkele belangrijke AML-risico’s waarmee je rekening moeten houden:

    Politiek prominente personen (PEP’s)

    Het beheren van vermogen van politiek prominente personen brengt specifieke risico’s met zich mee, omdat zij mogelijk gevoelig zijn voor corruptie of het verbergen van illegale activiteiten. Het is van belang om PEP’s te identificeren en zorgvuldige due diligence toe te passen bij het aangaan van zakelijke relaties.

    Complex eigenaarschap en structurering

    Wwft-plichtige organisaties kunnen worden geconfronteerd met het risico van complexe eigendomsstructuren die zijn opgezet om de herkomst van gelden te verbergen. Het is essentieel om de structuur van klanten en entiteiten grondig te onderzoeken om eventuele ongebruikelijke of verdachte transacties op te sporen.

    Ongebruikelijke transacties

    Als Wwft-plichtige organisatie moet je alert zijn op transacties die afwijken van de normale transactiepatronen van klanten. Dit omvat grote contante stortingen, frequente en ongebruikelijke overboekingen, transacties naar hoogrisicolanden of transacties die geen duidelijk zakelijk doel lijken te hebben.

    Sancties en embargo’s

    Het naleven van internationale sancties en embargo’s is van vitaal belang voor Wwft-compliance. Het is belangrijk om transacties te screenen om ervoor te zorgen dat ze niet in strijd zijn met dergelijke beperkingen.

white paper wwft zkr

Gratis Wwft-whitepaper voor vermogensbeheerders

In dit artikel konden we niet alle informatie kwijt met betrekking tot KYC voor vermogensbeheerders. In deze whitepaper gaan we inhoudelijk in op alle aspecten.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.