Woontoets: screen je huurders voor veilig verhuur

Optimaliseer jouw Wwft-processen.

Identificatie & verificatie

Het correct identificeren en verifiëren van de identiteit van een huurder is een cruciale stap in het verhuurproces voor elke verhuurmakelaar. Deze procedure waarborgt niet alleen de veiligheid en integriteit van de vastgoedtransactie, maar beschermt ook de belangen van zowel de verhuurder als de huurder. In de meeste gevallen wordt van de huurder verwacht dat hij officiële identificatiedocumenten, zoals een paspoort of identiteitskaart, overlegt. Deze documenten moeten zorgvuldig worden gecontroleerd op geldigheid en echtheid.

Tegenwoordig kunnen verhuurmakelaars gebruik maken van systemen zoals iDIN en ID-scan. iDIN is een dienst van de banken waarmee consumenten zich online kunnen identificeren bij andere organisaties, met de veilige en vertrouwde inlogmiddelen van hun eigen bank. Dit zorgt voor een extra laag van vertrouwen en zekerheid. Daarnaast helpt het gebruik van ID-scan, een technologie die identiteitsdocumenten scant en analyseert, om snel en nauwkeurig de echtheid van een document te controleren. Dit hulpmiddel kan vervalsingen detecteren en relevante gegevens van het document extracten zonder handmatige invoer. Deze combinatie van iDIN en ID-scan stelt verhuurmakelaars in staat om met grotere zekerheid de identiteit van potentiële huurders te verifiëren, wat bijdraagt aan een veiliger en efficiënter verhuurproces.

Kredietwaardigheid

Het toetsen van de kredietwaardigheid van een huurder is een essentiële stap voor verhuurmakelaars in het selectieproces van potentiële huurders. Deze toets biedt inzicht in de financiële stabiliteit van de huurder, wat cruciaal is om het risico op wanbetaling te minimaliseren. Bij het beoordelen van kredietwaardigheid wordt vaak gebruikgemaakt van kredietrapporten of bankafschriften. Hierbij wordt gekeken naar eerdere betaling geschiedenissen, openstaande schulden en andere relevante financiële gegevens. Een grondige beoordeling zorgt ervoor dat alleen financieel betrouwbare huurders worden geselecteerd, wat de kans op huurconflicten of financiële verliezen vermindert. Het is daarom van groot belang dat verhuurmakelaars systematisch en zorgvuldig te werk gaan bij het toetsen van de kredietwaardigheid van potentiële huurders.

PEP. sanctie & adverse media

Het toetsen van de PEP (Politiek Prominente Persoon), sanctie en ‘adverse media’ status van een huurder is een essentiële, doch minder bekende stap in het verhuurproces voor verhuurmakelaars. Dit onderdeel van de due diligence gaat verder dan de traditionele financiële controles en duikt dieper in de achtergrond van een huurder. Een PEP-check identificeert of de huurder of iemand met wie hij nauwe banden heeft een prominente politieke functie heeft of heeft gehad, wat risico’s kan meebrengen op het gebied van corruptie of belangenverstrengeling. Sanctielijsten worden geraadpleegd om te controleren of de huurder niet is verbonden aan verboden activiteiten of organisaties, zoals terrorismefinanciering. ‘Adverse media’ screening detecteert negatieve nieuwsberichten of berichtgeving over de huurder. Deze grondige checks helpen verhuurmakelaars om hun risico’s te beperken, de integriteit van hun vastgoedportfolio te beschermen en te voldoen aan wettelijke verplichtingen, zoals anti-witwasrichtlijnen.

Risico-onderzoek

Het uitvoeren van een SIRA (Systematisch Integriteitsrisico Analyse) risico-onderzoek op de situatie van een huurder is een geavanceerde, proactieve stap die door verhuurmakelaars kan worden toegepast om de integriteit en betrouwbaarheid van een potentiële huurder te waarborgen. De SIRA-methodologie focust zich op het identificeren, beoordelen en mitigeren van integriteitsrisico’s. Door deze aanpak kunnen verhuurmakelaars potentiële gevaren zoals fraude, witwassen, corruptie of andere onethische activiteiten in kaart brengen voordat ze daadwerkelijk een huurovereenkomst aangaan. Dit type analyse kijkt verder dan de standaard financiële en identiteitscontroles en biedt een holistisch beeld van de mogelijke risico’s die een huurder met zich meebrengt. Door gebruik te maken van SIRA kunnen verhuurmakelaars niet alleen hun vastgoedportfolio beschermen, maar ook zorgen voor een hoger niveau van due diligence, waardoor ze sterker staan in een steeds complexer wordende vastgoedmarkt.

E-sign

Het gebruik van e-sign, ofwel elektronische handtekeningen, voor het ondertekenen van huurovereenkomsten vertegenwoordigt een moderne en efficiënte aanpak in de vastgoedsector. Door e-sign te gebruiken kunnen zowel verhuurmakelaars als huurders het ondertekeningproces stroomlijnen, waardoor de noodzaak van fysieke aanwezigheid of het versturen van papieren documenten wordt geëlimineerd. Dit bespaart niet alleen tijd, maar ook middelen. Bovendien bieden platforms voor elektronische handtekeningen vaak extra beveiligingslagen, zoals authenticatieprocedures en tijd- en datumstempels, die bijdragen aan de juridische kracht en traceerbaarheid van de overeenkomst. Daarnaast kunnen wijzigingen in het document real-time worden gevolgd en zijn versies makkelijker te beheren. Voor de huurder biedt het gebruik van e-sign gemak en flexibiliteit, omdat documenten vanaf elke locatie en op elk moment ondertekend kunnen worden. Het integreren van e-sign in het verhuurproces symboliseert de adaptatie van technologie voor een vlotte en moderne klantervaring.

Reviewen

Het regelmatig reviewen en monitoren van de situatie van de huurder is een essentiële taak voor verhuurmakelaars om de stabiliteit en betrouwbaarheid van het huurcontract te waarborgen. Gedurende de huurperiode kunnen er veranderingen optreden in de financiële of persoonlijke situatie van de huurder die van invloed kunnen zijn op zijn vermogen om aan de huurverplichtingen te voldoen. Door periodieke controles uit te voeren, zoals het controleren van betalingsgeschiedenis, het bijwerken van werkgelegenheidsinformatie of zelfs het monitoren van openbare gegevens, kan een verhuurmakelaar proactief potentiële problemen identificeren en aanpakken voordat ze escaleren. Deze monitoring biedt ook een kans om de relatie met de huurder te versterken, door open communicatie en het bespreken van eventuele zorgen of veranderingen. Door een vinger aan de pols te houden, zorgen verhuurmakelaars voor een stabiele en langdurige huurrelatie die zowel voor de verhuurder als voor de huurder voordelig is.

 

Klaar om te starten op ons platform?

Vraag hieronder de gratis demo aan.

Start gratis demo

Direct contact

info@zkr.nl 0702620070
wwft

Dankzij Jeroen Boot zijn visie m.b.t. de digitale koppeling én met ons eigen CRM-pakket Eyemove, zorgde ervoor dat ik werd getriggerd. Na een uitgebreid gesprek, zijn we een samenwerking aangegaan. Nu kunnen wij een goede Wwft-check uitvoeren én in 1 handeling alle gegevens volledig in ons systeem worden geplaatst.

Logo VB&T
vb&t Makelaars Christel Nooijen vb&t Makelaars

Super leuke en leerzame interactieve training. Alles werd heel duidelijk uitgelegd en er werden leuke voorbeelden genoemd van deze tijd, zoals Moccro Maffia. De tijd is voorbij gevlogen, super bedankt Ernesto.

Logo Lunshof Makelaardij zkr
Lunshof Lunshof

“Ernesto wist me de hele training te boeien. Ik ben geschrokken van alle plichten die de wet met zich meebrengt, maar weet nu wel veel beter hoe ik moet handelen. Nuttige training.”

Logo Brink & Hoek
Brink & Hoek Hilde Huizingh Brink & Hoek Accountants
Zien hoe je klanten van A-tot-Z kan onboarden via ons platform?

Boek een demonstratie

Ben je geïnteresseerd in hoe je huurders eenvoudig maar wel volledig kan screenen ? Wij nodigen je uit voor een gratis, vrijblijvende demonstratie van ons product. Neem contact met ons op om een tijdstip en datum te plannen die het beste bij je passen.