PEP- en sanctiecheck & adverse media

Direct inzicht in de risico’s van zakendoen met een specifiek individu.

Wat is een PEP- of sanctielijst?

PEP is een afkorting voor Politically Exposed Person. In het kort is een PEP een persoon die een politiek prominente rol heeft, zoals bijvoorbeeld de minister-president. Op een sanctielijst staan personen vermeld die in het verleden of heden betrokken zijn geweest bij bijvoorbeeld witwassen of terrorisme. PEP- en sanctielijsten worden ingezet om signalen van witwassen en financiering van terrorisme eerder te constateren. Door na te gaan of een specifiek persoon op een of beide lijsten voorkomt, kun je in een handomdraai achterhalen of je zaken mag doen met deze persoon.

Wat is adverse media?

Een adverse media screening houdt in dat er wordt nagegaan of een persoon in kwestie voorkomt in combinatie met negatief nieuws, bijvoorbeeld in combinatie met fraude of witwaspraktijken. De bronnen waaruit deze informatie wordt opgehaald bestaat voornamelijk uit nieuwsberichten, wereldwijde databases, blogs en websites en social media. Deze informatie wordt namelijk geïndexeerd, en kan worden doorzocht door middel van artificial intelligence. Een positieve hit kan dan betekenen dat je een hoog risico loopt door met deze persoon zaken te doen.

Waarom een PEP- of sanctiecheck en adverse media?

De screening van PEP- en sanctielijsten en adverse media helpt je een goed beeld te geven van de potentiële klant en het risico wat je mogelijk loopt. Hiervoor maken we gebruik van wereldwijde databases en zijn we de enige in Nederland die gebruik maakt van twee bronnen ten behoeve van adverse media, waardoor we volledige dekking kunnen bieden. Nog belangrijker: hiermee voldoe je tevens aan de onderzoeksplicht die je vanuit de Wwft opgelegd krijgt.

Daarnaast maakt ons platform het mogelijk om makkelijk en overzichtelijk een dossier te vormen. Hierin zie je precies het aantal zoekopdrachten terug via een audit trail. Zo kun je ten alle tijden aantonen dat je aan de onderzoeksplicht hebt voldaan. Ook is het mogelijk om automatisch checks op een persoon uit te voeren en door het systeem op de hoogte wordt gehouden wanneer er een wijziging of positieve hit is gevonden.

Zkr. faciliteert Wwft-plichtige bedrijven met tools en informatie om de naleving van de Wwft mogelijk te maken.

Klaar om te starten op ons platform?

Vraag hieronder de gratis demo aan.

Direct contact

info@zkr.nl 70262005
wwft

Dankzij Jeroen Boot zijn visie m.b.t. de digitale koppeling én met ons eigen CRM-pakket Eyemove, zorgde ervoor dat ik werd getriggerd. Na een uitgebreid gesprek, zijn we een samenwerking aangegaan. Nu kunnen wij een goede Wwft-check uitvoeren én in 1 handeling alle gegevens volledig in ons systeem worden geplaatst.

Logo VB&T
vb&t Makelaars Christel Nooijen vb&t Makelaars

Super leuke en leerzame interactieve training. Alles werd heel duidelijk uitgelegd en er werden leuke voorbeelden genoemd van deze tijd, zoals Moccro Maffia. De tijd is voorbij gevlogen, super bedankt Ernesto.

Logo Lunshof Makelaardij zkr
Lunshof Lunshof

“Ernesto wist me de hele training te boeien. Ik ben geschrokken van alle plichten die de wet met zich meebrengt, maar weet nu wel veel beter hoe ik moet handelen. Nuttige training.”

Logo Brink & Hoek
Brink & Hoek Hilde Huizingh Brink & Hoek Accountants

Ook direct inzicht in jouw potentiële zakenrelatie?