Wwft in de advocatuur

Optimaliseer jouw Wwft-processen.

Compliance in de advocatuur

De altijd veranderende wereld van compliance heeft ook invloed op de advocatuur. Advocaten zijn weliswaar niet altijd Wwft-plichtig, echter, kunnen er opdrachten zijn waarbij de Wwft een belangrijke rol speelt. Daarnaast zijn er onderdelen van de Wwft die ook voor de advocatuur een verplicht onderdeel zijn.

Voorbeelden van situaties waarbij de Wwft van toepassing is in de advocatuur zijn fusies en overnames, aan- en verkoop van registergoederen, geldbeheer, oprichting of beheer van vennootschappen en aan- en verkoop van aandelen.

Identificeren en verifiëren

Het is essentieel om voldoende informatie over je (potentiële) klanten te verzamelen. Door een grondig identificatie- en verificatieproces kun je een profiel van hen opstellen en leer je veel over het doel en de aard van de zakenrelatie voordat je beslist over acceptatie of weigering. Identificatie en verificatie kunnen worden uitgevoerd met behulp van tools zoals iDin of ID scan.

Met Idin kunnen klanten zich online identificeren, waarbij de bank zorgt voor de verificatie op basis van bekende gegevens. Met de ID-scan kunnen klanten zich identificeren door een foto of bestand te uploaden, waarna de gegevens worden gecontroleerd in de zogenaamde VIS-database. Dit identificatie- en verificatieproces blijft van belang, zelfs als de opdracht niet onder de Wwft valt.

UBO-onderzoek

Voor zakelijke klanten moet het compliance proces worden aangevuld met een UBO-onderzoek. De UBO (ultimate beneficial owner) is de persoon die het uiteindelijke eigendomsbelang heeft in een bedrijf of de persoon die zeggenschap heeft over het bedrijf. UBO-onderzoek omvat het achterhalen van de UBO en het controleren van KVK-gegevens. Dit proces kan complexer zijn bij een buitenlandse UBO, wat het risico verhoogt. Zorgvuldig onderzoek is hierbij extra belangrijk vanwege de beperkte transparantie. De UBO in het buitenland is vaak moeilijker vast te stellen dan een Nederlandse UBO’s. Daarnaast ben je mogelijk niet op de hoogte van lokale wet- en regelgeving. Dit maakt het gebruik van overheidsdata om de UBO te vinden lastig. Tevens dien je rekening te houden met mogelijke taal- en cultuurbarrières die van invloed kunnen zijn op het proces. 

PEP, sanctielijst & adverse media

Tijdens het UBO-onderzoek kunnen klanten ook worden gescreend op PEP (Politically Exposed Person), sancties en adverse media. De PEP- en sanctielijsten worden gebruikt om signalen van witwassen en financiering van terrorisme op te sporen, terwijl bij de controle op adverse media wordt gezocht naar eventuele negatieve berichten in het nieuws.

Algemene risicobeoordeling

Met alle verkregen informatie kun je een algemene risicobeoordeling uitvoeren, waarbij verschillende typen risico’s worden onderzocht, zoals persoons-, product-, dienst-, transactie- en geografisch gebonden risico’s. 

Op basis hiervan kun je elk risico het juiste risicoprofiel geven en beslissen of je de opdracht accepteert of afwijst. Bij een normaal risicoprofiel (het meestvoorkomende profiel) is er sprake van weinig tot geen risico en zijn er geen aanvullende risicobeperkende maatregelen nodig. Denk hierbij aan maximaal 3 bijzonderheden. Mocht er sprake zijn van 4-6 bijzonderheden in het risicoprofiel, dan spreken we van een verhoogd risico. Hierbij kun je extra maatregelen nemen die de bijzonderheden beheersbaar maken, waarna je zakenrelatie kunt accepteren. Bij meer dan 6 bijzonderheden gaat het om een hoog risico, waarbij het risico goed onderzocht moet worden om te bepalen of acceptatie in lijn is met de Wwft.

Klaar om te starten op ons platform?

Vraag hieronder de gratis demo aan.

Start gratis demo

Direct contact

info@zkr.nl 0702620070
wwft

Dankzij de visie van zkr. m.b.t. de digitale koppeling én met ons eigen CRM-pakket Eyemove, zorgde ervoor dat ik werd getriggerd. Na een uitgebreid gesprek, zijn we een samenwerking aangegaan. Nu kunnen wij een goede Wwft-check uitvoeren én in 1 handeling alle gegevens volledig in ons systeem worden geplaatst.

Logo VB&T
vb&t Makelaars Christel Nooijen vb&t Makelaars

Super leuke en leerzame interactieve training. Alles werd heel duidelijk uitgelegd en er werden leuke voorbeelden genoemd van deze tijd, zoals Moccro Maffia. De tijd is voorbij gevlogen, super bedankt Ernesto.

Logo Lunshof Makelaardij zkr
Lunshof Lunshof

“Ernesto wist me de hele training te boeien. Ik ben geschrokken van alle plichten die de wet met zich meebrengt, maar weet nu wel veel beter hoe ik moet handelen. Nuttige training.”

Logo Brink & Hoek
Brink & Hoek Hilde Huizingh Brink & Hoek Accountants
CDD specialist

Boek een demonstratie

Ben je geïnteresseerd in hoe Wwft in de advocatuur je bedrijf kan helpen ? Wij nodigen je uit voor een gratis, vrijblijvende demonstratie van ons product. Neem contact met ons op om een tijdstip en datum te plannen die het beste bij je passen.