2 mei 2023 | Blog

Identificatie van de UBO in het buitenland

Wetgeving zorgt ervoor dat er steeds meer regels ontstaan in het KYC-proces. Bedrijven die moeten voldoen aan de Wwft, worden verantwoordelijk gesteld. Banken zijn een uitstekend voorbeeld van bedrijven die de verplichting hebben om de UBO’s (Ultimate Beneficial Owners) te identificeren. Nu is de vraag: ben jij als bedrijf verplicht om UBO-informatie bij banken aan te leveren? We lichten het graag toe.

Wat is een UBO?

UBO is de afkorting voor een ‘ultimate beneficial owner’, oftewel de uiteindelijk belanghebbende in een bedrijf. Een UBO is een natuurlijke persoon die via aandelen of stemrechten een belang van meer dan 25% in een entiteit kan hebben of op een andere manier controle kan uitoefenen. Wanneer dit niet het geval is, kan het management of een leidinggevende als UBO beschouwd worden.

Waarom hebben banken UBO informatie van u nodig?

Banken zijn wettelijke (Wwft) verplicht om dit te doen om witwassen van geld, financiering van terrorisme en andere illegale activiteiten te voorkomen. Banken moeten toezicht houden op hoe geld zich verplaatst via hun rekeningen. Door UBO informatie te analyseren, kunnen potentiële misdaden sneller herkend worden.

Banken moeten inzicht krijgen in de zakelijke relaties van hun klanten via UBO-informatie. Deze informatie is van cruciaal belang wanneer de klanten van de bank zakendoen met bedrijven die een complexe structuur hebben met meerdere eigenaren en dochterondernemingen. Wanneer het duidelijk is wie de UBO’s zijn, dan kan de bank beslissen om transacties en rekeningnummers wel of niet te blokkeren.

Tot slot kan het identificeren van UBO’s helpen bij het beheren van reputatierisico’s. In het geval de bevolking vaststelt dat een bank transacties toestaat die betrokken zijn bij misdrijven, kan dit leiden tot aanzienlijke reputatieschade voor de bank. Immers zijn banken altijd betrokken bij transacties die worden doorgevoerd.

De UBO in het buitenland

Het vaststellen van de UBO is vooral belangrijk voor bedrijven die zaken doen met buitenlandse en internationale bedrijven, omdat deze bedrijven vaak complexe structuren hebben en het moeilijker kan zijn om de eigenaar te identificeren. Bedrijven zijn verplicht om de benodigde informatie aan hun bank te verstrekken en ervoor te zorgen dat deze informatie correct is. Informatie waaraan kan worden gedacht is: naam, adres en verdere persoonlijke gegevens.

Besluit of weigert een klant geen gegevens aan te leveren aan de bank, dan kan dit leiden tot vertraging in de verwerking van transacties en zelfs eventuele sluiting van de rekening(en).

ZKR ondersteunt in het uitvoeren van de internationale UBO

Wil je de identificatie van de nationale of internationale UBO liever uit handen geven, omdat dit een tijdrovende klus is of omdat je niet voldoet aan de juiste bronnen? Dan biedt zkr. de oplossing. Zkr maakt namelijk gebruik van de grootste zakelijke database met geverifieerde actuele informatie over onder andere bedrijfsgegevens, UBO’s, sanctie- en PEP-lijsten, concernstructuren, uiteindelijke belanghebbenden en nieuwsberichten. Als jouw compliance-partner kunnen wij jouw volledige compliance proces van a tot z uit handen nemen of ondersteunen op plekken en momenten waar nodig is.

 

 

Neem voor meer informatie contact op

UBO identificatie gesprek

Download Internationale UBO zkr

Heb je te maken met UBO’s in het buitenland?

Het vaststellen van buitenlandse UBO’s kan lastig zijn maar is extra belangrijk. Lees meer over de internationale UBO in deze whitepaper.

Is het uitbesteden van het vaststellen van de UBO iets voor jou? Vraag een vrijblijvend consult aan!