27 juli 2023 | Blog

Welke risicofactoren zijn belangrijk voor belastingadviseurs

De Wwft is een essentiële wet die is ontworpen om financiële criminaliteit, zoals witwassen en terroristische financiering, te voorkomen. Voor belastingadviseurs is het naleven van deze wet van het grootste belang, aangezien zij vaak inzicht hebben in jaaropgaven en financiële informatie van burgers en bedrijven. Door een proactieve rol te spelen bij het melden van verdachte activiteiten, spelen belastingadviseurs een sleutelrol in het waarborgen van de integriteit van het financiële systeem.

Het doel van dit artikel is om belastingadviseurs bewust te maken van de impact van de Wwft op hun dagelijkse praktijk en hen te helpen een effectief risicobeleid te implementeren. We willen je inzicht geven in de verschillende risicofactoren waarmee jij te maken kan krijgen en strategieën aanreiken om deze risico’s op een doeltreffende manier aan te pakken.

Customer Due Diligence (CDD)

De invloed van Wwft op belastingadviseurs

Met de Wwft in het achterhoofd moeten belastingadviseurs hun bedrijfsvoering zorgvuldig afstemmen om mogelijke risico’s te minimaliseren. Dit omvat niet alleen het identificeren van risicofactoren, maar ook het opzetten van een risicobeleid om verdachte transacties te signaleren en te melden.

Risicobeleid voor belastingadviseurs:

Het risicobeleid verwijst naar het proces waarbij belastingadviseurs potentiële risico’s identificeren, analyseren en vervolgens maatregelen nemen om deze risico’s te minimaliseren. Het draait allemaal om proactief denken en preventie.

Belang en voordelen van een goed risicobeleid

Een goed doordacht risicobeleid stelt belastingadviseurs in staat om potentiële bedreigingen te herkennen voordat ze zich kunnen voordoen. Hierdoor worden niet alleen de kansen op betrokkenheid bij financiële misdaden geminimaliseerd, maar wordt ook de reputatie van belastingadviseurs beschermd. In een competitieve belastingadviseur sector is een positieve reputatie van onschatbare waarde.

zkr zeker van jouw zaak

Hoe ziet een effectief risicobeleid voor belastingadviseurs eruit?

Persoonsgebonden risicofactoren:

Belastingadviseurs moeten extra aandacht besteden aan klanten die terughoudend zijn om essentiële informatie te verstrekken over hun bron van inkomsten, identiteit of persoonlijke en zakelijke achtergrond. Het is essentieel om het personeel te trainen om verdacht gedrag te herkennen en te rapporteren.

Voorbeelden van persoonsgebonden risicofactoren zijn onder andere:

  • Klanten die weigeren de herkomst van hun geld te onthullen of die grote sommen contant geld willen gebruiken voor transacties.
  • Personen met een zeer groot vermogen.
  • Klanten die actief zijn in branches die als hoog risico worden beschouwd.

Product- en dienstgebonden risicofactoren:

Verschillende transacties brengen verschillende niveaus van risico met zich mee. Belastingadviseurs dienen extra oplettend te zijn bij contante opnames en stortingen, omdat deze een verhoogd risico op witwassen met zich meebrengen.

Voorbeelden van product- en dienstgebonden risicofactoren zijn onder andere:

  • Het openen van bankrekeningen op naam van een accountant of belastingadviseur met de intentie om gelden over te boeken of door te sluizen naar derden, waardoor de traceerbaarheid van de transacties wordt bemoeilijkt.
  • Klanten die frequent gebruikmaken van prepaid cards.
  • Producten of transacties die anonimiteit bevorderen, zoals cryptocurrency.

Geografisch gebonden risicofactoren:

Belastingadviseurs moeten alert zijn op landen die als hoog risico worden beschouwd op het gebied van witwassen en financiering van terrorisme. Transacties met betrekking tot dergelijke landen vereisen een grondige due diligence. Hoewel de kans op betrokkenheid bij vastgoedtransacties in hoogrisicolanden waarschijnlijk klein is bij koop of verkoop, zijn er toch belangrijke aandachtspunten, zoals:

Voorbeelden van risicofactoren met betrekking tot producten en diensten:

  • Banden met personen uit hoogrisicolanden, bijvoorbeeld door nationaliteit.
  • Transacties met betalingen naar of vanuit het buitenland, of het gebruik van buitenlandse bankrekeningen.

Het belang van een risicobeleid Belastingadviseurs

Een goed doordacht risicobeleid is essentieel voor belastingadviseurs om potentiële bedreigingen te identificeren en te minimaliseren. Door te focussen op persoonsgebonden, product- en dienstgebonden, en geografisch gebonden risicofactoren kunnen belastingadviseurs verdachte transacties proactief signaleren en melden. Het trainen van personeel om verdacht gedrag te herkennen is hierbij van cruciaal belang.

Het naleven van de Wwft biedt niet alleen bescherming tegen betrokkenheid bij financiële misdaden, maar waarborgt ook de reputatie van belastingadviseurs, wat van onschatbare waarde is in een competitieve sector. Het implementeren van een effectief risicobeleid stelt belastingadviseurs in staat om met vertrouwen en integriteit te opereren.

Belastingadviseurs moeten echter beseffen dat wet- en regelgeving voortdurend kunnen veranderen. Daarom wordt benadrukt dat zij altijd juridisch advies moeten inwinnen en hun risicobeleid regelmatig moeten evalueren om te voldoen aan de geldende wet- en regelgeving met betrekking tot de Wwft.

Klaar om te starten op ons platform?

Vraag hieronder de gratis demo aan.

Start gratis demo

Direct contact

info@zkr.nl 0702620070
wwft
whitepaper risicobeleid zkr

Gratis Risicobeleid whitepaper voor belastingadviseurs

Wil je weten hoe je zelf een risicobeleid kan opmaken? In deze whitepaper vind je de middelen om een risicobeleid op te stellen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zien hoe je klanten van A-tot-Z kan onboarden via ons platform?