Dankzij de visie van zkr. m.b.t. de digitale koppeling én met ons eigen CRM-pakket Eyemove, zorgde ervoor dat ik werd getriggerd. Na een uitgebreid gesprek, zijn we een samenwerking aangegaan. Nu kunnen wij een goede Wwft-check uitvoeren én in één handeling worden alle gegevens volledig in ons systeem geplaatst.
Een SIRA is een systematisch analyse die mogelijke integriteitsrisico’s in kaart brengt binnen een organisatie.
Wat is een Systematische Integriteitsrisicoanalyse (SIRA)?
Een SIRA is een systematische analyse die mogelijke integriteitsrisico’s binnen een organisatie in kaart brengt. Volgens De Nederlandse Bank zijn de volgende integriteitsrisico’s gedefinieerd:
- Witwassen
- Corruptie
- Belangenverstrengeling
- Fraude (intern en/of extern)
- Ontwijking van fiscale regelgeving
- Terrorismebestrijding
- Omzeilen van sanctiewetgeving
Deze analyse bestaat uit verschillende stappen die steeds opnieuw doorlopen moeten worden. Het begint met het identificeren van de mogelijke integriteitsrisico’s binnen een organisatie. Zodra deze risico’s bekend zijn, is het belangrijk om de kans en impact van deze risico’s te analyseren. Op basis hiervan kan het beleid voor risicobeheersing worden bepaald, waarbij de effectiviteit van dit beleid continu wordt gemonitord en aangepast indien nodig.
SIRA in de praktijk
Het juist uitvoeren van een SIRA en het opstellen van een gedegen risicobeleid is een complex proces. Daarom bieden wij ondersteuning bij zowel de uitvoering als de advisering. Voor elk mogelijk risico werken we een stappenplan uit, dat u helpt bij de beheersing van de mogelijke risico’s. Dit doen we door een organisatieschets en risicoprofiel op te stellen, waarbij inzicht wordt gegeven in:
- De activiteiten van de organisatie en de locatie van deze activiteiten, om het land- of geografisch risico inzichtelijk te maken.
- Het risico van producten, transacties of diensten.
- Het cliëntenrisico en het risico van leveringskanalen.
- Relaties met externe partijen, zoals leveranciers en uitbestedingspartners.
Zkr’s ervaring met het maken van een SIRA
In de loop der jaren heeft Zkr een rijke ervaring opgebouwd in het creëren van effectieve Systematische Integriteitsrisicoanalyses (SIRA’s) voor een breed scala aan bedrijven. Onze expertise varieert van start-ups tot multinationals, waardoor we een goed inzicht hebben in hoe integriteitsrisico’s zich manifesteren in organisaties van verschillende groottes. Deze veelzijdigheid heeft ertoe geleid dat onze SIRA’s consistent goed presteren bij externe toetsingen. We zijn er trots op dat onze aanpak en methodologie zijn goedgekeurd door diverse toonaangevende Nederlandse banken, wat de kwaliteit en betrouwbaarheid van ons werk onderstreept.
Altijd efficiënt en systematisch te werk
Bij Zkr geloven we in een systematische en efficiënte aanpak, ongeacht de aard of omvang van de risico’s. We hanteren een gestandaardiseerd proces waarbij risico’s op zowel bruto- als netto-niveau worden beoordeeld, zodat onze klanten een holistisch inzicht krijgen in potentiële bedreigingen en kansen. Dit rigoureuze proces garandeert dat we alle klanten op een gestructureerde manier toetsen. Onze ervaring leert dat deze uniforme aanpak essentieel is om de nuances van elk uniek risico te begrijpen en er effectief op te reageren.
Juiste beslissingen op basis van de risicoappetijt
Risicoappetijt verwijst naar de hoeveelheid risico die een organisatie bereid is te accepteren bij het nastreven van haar doelen en het uitvoeren van haar bedrijfsstrategie. Het is een cruciaal concept in risicomanagement en helpt bedrijven beslissingen te nemen die in lijn zijn met hun strategische doelstellingen en bedrijfscultuur. Het definiëren van de risicoappetijt zorgt ervoor dat de organisatie een duidelijk kader heeft voor het nemen van beslissingen en het beoordelen van potentiële kansen in de context van de risico’s die ze met zich meebrengen. Een goed gedefinieerde en begrepen risicoappetijt stelt bedrijven in staat om proactief te handelen, groeikansen te identificeren en tegelijkertijd hun blootstelling aan ongewenste risico’s te minimaliseren.
Wat zeggen onze klanten over zkr.?