31 juli 2023 | Blog

Meldplicht Wwft en ongebruikelijke transacties voor accountants

De meldplicht Wwft is in het leven geroepen om witwassen, financiering van terrorisme en andere vormen van illegale geldstromen te bestrijden. Accountants spelen een cruciale rol bij het opsporen van ongebruikelijke transacties, aangezien zij vaak toegang hebben tot financiële informatie van cliënten. Het melden van deze verdachte transacties bij de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU-Nederland) is van essentieel belang om de integriteit van het financiële systeem te waarborgen en bij te dragen aan de veiligheid en stabiliteit van de samenleving.

Definitie van ongebruikelijke transacties volgens de Wwft

Volgens de WWFT worden ongebruikelijke transacties gedefinieerd als financiële handelingen die afwijken van het normale gedragspatroon van een cliënt of die geen duidelijk economisch of legitiem doel lijken te hebben. Het is van belang op te merken dat de definitie bewust ruim is gehouden, zodat accountants een breed scala aan potentiële verdachte transacties kunnen identificeren en melden.

Voorbeelden van mogelijke ongebruikelijke transacties:

Als accountant is het van groot belang om op de hoogte te zijn van mogelijke indicatoren van ongebruikelijke transacties. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  1. Grote contante stortingen of opnames die niet in lijn zijn met het bekende financiële gedrag van de cliënt.
  2. Transacties met landen of personen die bekendstaan om hun betrokkenheid bij witwaspraktijken of terrorismefinanciering.
  3. Frequente en onverklaarbare overboekingen naar buitenlandse rekeningen.
  4. Transacties die bedoeld lijken te zijn om de herkomst van gelden te verhullen.
  5. Ongebruikelijke transacties vanuit bedrijven met een beperkte economische activiteit.

Het belang van een grondig klantonderzoek en risicobeoordeling:

Een grondig klantonderzoek en een degelijke risicobeoordeling vormen de basis voor het herkennen van ongebruikelijke transacties. Het is essentieel om een goed inzicht te krijgen in de aard van de zakelijke relatie en de te verwachten transacties. Door mogelijke risico’s te identificeren, kunnen accountants gerichter letten op signalen die kunnen wijzen op verdachte activiteiten.

meldplicht wwft ongebruikelijke transacties accountants zkr compliance

Wat zijn de gevolgen wanneer je niet voldoet aan de meldplicht?

Het niet correct melden van ongebruikelijke transacties kan ernstige gevolgen hebben voor accountants en hun kantoren. De Wwft is bedoeld om een robuuste aanpak te waarborgen in de strijd tegen financiële criminaliteit, en het niet naleven van de meldplicht wordt dan ook streng bestraft. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) zijn belast met het toezicht op de naleving van de Wwft en hebben de bevoegdheid om boetes op te leggen aan accountantskantoren die in gebreke blijven. Deze boetes kunnen aanzienlijk zijn en kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de overtreding en de omvang van het accountantskantoor. Naast financiële sancties kunnen niet-nalevende kantoren ook reputatieschade oplopen, wat kan leiden tot het verlies van klanten en zakelijke kansen. Het is daarom van cruciaal belang dat accountants hun verantwoordelijkheid nemen bij het opsporen en tijdig melden van ongebruikelijke transacties om mogelijke sancties en negatieve gevolgen te vermijden. Een proactieve benadering bij het waarborgen van naleving van de Wwft zal niet alleen het vertrouwen van cliënten versterken, maar ook de integriteit van de gehele financiële sector bevorderen.

Klaar om te starten op ons platform?

Vraag hieronder de gratis demo aan.

Start gratis demo

Direct contact

info@zkr.nl 0702620070
wwft
whitepaper risicobeleid zkr

Gratis Risicobeleid whitepaper voor Accountants

Aan de hand van een risicobeleid kan je sneller ongebruikelijke transacties herkennen. In deze whitepaper vind je de middelen om zo’n risicobeleid op te stellen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zien hoe je klanten van A-tot-Z kan onboarden via ons platform?