1 augustus 2023 | Blog

Meldplicht Wwft en ongebruikelijke transacties voor vermogensbeheerders

Know Your Customer (KYC) is een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering in de vermogensbeheersector. KYC staat voor “Ken je Klant”, wat inhoudt dat instellingen hun klanten grondig moeten kennen en monitoren op mogelijke risico’s. Deze blogpost zal de risicofactoren, de identificatie van buitenlandse Ultimate Beneficial Owners (UBO’s), en de verplichtingen volgens de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT) bespreken.

De Noodzaak van KYC voor Vermogensbeheerders

Vermogensbeheerders hebben een verplichting om de identiteit van hun klanten te kennen en te verifiëren, een proces dat bekend staat als Customer Due Diligence (CDD). KYC gaat verder dan alleen CDD; het omvat de voortdurende monitoring van nieuwe en bestaande klanten op risico’s. Het niet naleven van KYC-regels kan ernstige gevolgen hebben, waaronder aanzienlijke boetes en reputatieschade.

risicobeleid gericht op makelaars compliance

Buitenlandse UBO’s vaststellen: Waarom het essentieel is

UBO’s zijn de personen die uiteindelijk profiteren van het geld of de controle hebben over een organisatie. Het is essentieel voor vermogensbeheerders om buitenlandse UBO’s te identificeren om te voldoen aan de vereisten van de WWFT. Echter, de identificatie van buitenlandse UBO’s kan uitdagend zijn, vanwege verschillen in juridische en zakelijke structuren tussen landen. Efficiënte strategieën kunnen het gebruik van geavanceerde technologieën omvatten om gegevens te verzamelen en te verifiëren.

Wwft meldplicht en de Implicaties ervan voor Vermogensbeheerders

De WWFT meldplicht houdt in dat vermogensbeheerders transacties moeten melden die mogelijk verband houden met witwassen of terrorismefinanciering. Vermogensbeheerders spelen een belangrijke rol in deze meldplicht en het niet naleven van deze verplichting kan resulteren in aanzienlijke boetes en andere juridische consequenties.

De naleving van de KYC-vereisten, de identificatie van buitenlandse UBO’s, en het nakomen van de WWFT meldplicht zijn cruciaal voor vermogensbeheerders. Het verminderen van risico’s, het naleven van regelgeving, en het handhaven van een sterke reputatie vereisen gedegen kennis van deze elementen. Het is dan ook essentieel voor vermogensbeheerders om over de juiste procedures en technologieën te beschikken om aan deze verplichtingen te voldoen.

wwft naleving

Klaar om te starten op ons platform?

Vraag hieronder de gratis demo aan.

Start gratis demo

Direct contact

info@zkr.nl 0702620070
wwft
whitepaper risicobeleid zkr

Gratis Risicobeleid whitepaper voor vermogensbeheerders

Aan de hand van een risicobeleid kan je sneller ongebruikelijke transacties herkennen. In deze whitepaper vind je de middelen om zo’n risicobeleid op te stellen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zien hoe je klanten van A-tot-Z kan onboarden via ons platform?