8 december 2023 | Blog

Hoe de stijgende goudprijs witwassers aantrekt

In de financiële wereld is goud altijd al een symbool geweest van stabiliteit en waarde. De recentelijke opwaartse trend in de goudprijs heeft niet alleen de aandacht van beleggers getrokken, het opent ook de deuren voor de minder legitieme praktijken, zoals witwassen. 

Wat velen niet realiseren, is dat de stijgende goudprijs witwassers veel opties biedt hun criminele activiteiten uit te breiden. In dit artikel gaan we in op hoe witwassers dit doen, welke gevolgen dit heeft  en hoe jij een rol kan spelen in het schermen van de integriteit van het financiële stelsel. 

Goud als middel voor witwassen

Goud is om meerdere redenen aantrekkelijk voor de onderwereld. Het is duurzaam, discreet op te slaan, waardevast, en makkelijk te verhandelen. Dit staat in contrast met traditionele financiële systemen, waar vaak strikte regulering en toezicht gelden. Criminelen kunnen bijvoorbeeld contant geld uit illegale bronnen gebruiken om goud in te kopen, wat vervolgens wordt gesmolten en omgevormd tot goudstaven. Deze staven worden dan verkocht, waardoor de illegale contanten worden omgezet in schijnbaar legitieme bedrijfsinkomsten.

De impact van stijgende goudprijzen op witwasactiviteiten

Goud staat bekend als een veilige investering, maar de stijgende prijzen maken het ook aantrekkelijk voor witwassers. Naarmate de prijs stijgt, kunnen grotere waarden verborgen worden in kleinere, gemakkelijker te verplaatsen hoeveelheden goud. Experts in financiële forensiek en economie hebben de correlatie tussen stijgende goudprijzen en een toename in verdachte goudtransacties opgemerkt. Witwassers kopen goud in als de prijzen laag zijn en verkopen of ruilen het als de prijzen stijgen, om zo illegale fondsen in de legale economie te integreren.

Daarom is het belangrijk dat regelgevende instanties en financiële instellingen alert blijven. Het is met name op momenten van prijsschommelingen belangrijk om geldtransacties extra in de gaten te houden en zo mogelijke witwasactiviteiten te identificeren en te voorkomen. 

Welke wwft-plichtige instellingen moeten hier extra alert op zijn?

    • Banken en kredietinstellingen: Deze spelen een centrale rol in de aankoop van goud en andere waardevolle activa.
    • Beleggingsondernemingen en beursmakelaars: Zij faciliteren of adviseren bij goudtransacties en kunnen zo betrokken raken bij criminele activiteiten.
    • Niet-financiële beroepen: Makelaars in onroerend goed, accountants, belastingadviseurs, en notarissen kunnen indirect betrokken raken bij illegale goudhandel.
    • Handelaren in hoogwaardige goederen: Juweliers en goudhandelaren hebben vanuit de WWFT verplichtingen bij transacties boven een bepaalde drempel en dienen alert te zijn op verdachte aankooppatronen.

Op welke zaken dien je extra alert te zijn?

Er zijn een aantal zaken waarop de genoemde instellingen alert kunnen zijn om witwassen middels goud tegen te gaan.

Herkomst van het goud

Bij transacties met grote hoeveelheden goud is het uiterst belangrijk de herkomst van het goud te verifiëren. Het goud kan afkomstig zijn uit gebieden die bekendstaan om illegale mijnbouw of conflictgebieden.

Transactiepatronen

Wees alert op ongebruikelijke of verdachte transactiepatronen, zoals frequent grote aankopen of verkopen die niet overeenkomen met het klantprofiel.

Cliëntenonderzoek

Customer due diligence is hierbij extra belangrijk. Identificeer altijd je klanten en doe grondig onderzoek naar hun zakelijke activiteiten. Bij twijfel is het belangrijk altijd extra controles uit te voeren.

Documentatie en rapportage

Zorg altijd voor een gedegen administratie van alle transacties. Verdachte activiteiten moeten altijd gemeld worden bij de relevante autoriteiten conform de Wwft-richtlijnen.

Markt prijsschommelingen

Blijf alert bij significante prijsschommelingen. Drastische prijsschommelingen kunnen wijzen op marktmanipulatie of andere onregelmatigheden die gerelateerd zijn aan illegale activiteiten.

Conclusie

We hebben nu gezien hoe en waarom goud wordt gebruikt voor witwaspraktijken. Hopelijk toont dit ook het belang van constante waakzaamheid en aanpassing van regelgeving om het financiële stelsel te beschermen, vooral in tijden van economische fluctuaties. Regelgevers en financiële instellingen hebben de complexe uitdaging om criminelen voor te blijven en hoewel naleving van Wwft niet altijd makkelijk is voor organisaties, laten dit soort praktijken zien waarom het zo belangrijk is en hoe we hier allemaal een rol in spelen.  

Heb jij compliance vraagstukken waar je niet uit komt?

Heeft dit artikel je interesse gewekt? Ben je bezorgd over hoe jouw organisatie zich kan wapenen tegen risico’s van witwassen. zkr. staat klaar om je te helpen. Plan vandaag nog een consult in met een van onze experts en samen kunnen we jouw compliance uitdagingen doorgronden en effectieve oplossingen ontwikkelen die jouw organisatie beschermen. Wacht niet langer en zorg dat jij altijd veilig en compliant zakendoet.

Klaar om te starten op ons platform?

Vraag hieronder de gratis demo aan.

Start gratis demo

Direct contact

info@zkr.nl 0702620070
wwft