24 maart 2023 | Blog

Het belang van online identificatie voor bedrijven

Wat is online identificatie en waarom is het belangrijk?

In de huidige digitale wereld is online identificatie een essentieel aspect geworden voor zowel consumenten als bedrijven. Online identificatie verwijst naar het proces van het verifiëren van de identiteit van een persoon of entiteit op het internet. Dit kan helpen bij het beschermen van gevoelige informatie, het voorkomen van fraude en het waarborgen van een veilige online ervaring voor alle betrokken partijen. Het belang van online identificatie voor bedrijven kan niet genoeg worden benadrukt, omdat het helpt bij het opbouwen van vertrouwen en het verbeteren van de klantrelaties.

Uitleg over de verschillende methoden van online identificatie

Er zijn verschillende methoden van online identificatie beschikbaar voor bedrijven. Het doel van deze methode is om de identificatie en verificatie beter en sneller uit te voeren. Dat betekent controle op de echtheid en diefstal. Sommige methodes kunnen gebruikt worden om personen of entiteiten op afstand te identificeren en verifiëren. Hieronder lees je twee populaire opties die nationaal en internationaal gebruikt worden.

iDIN, veilig klantgegevens ontvangen via iDEAL

Wil je op een betrouwbare manier je klanten op afstand kunnen identificeren en verifiëren, dan kan je gebruik maken van verschillende digitale tools. Een betrouwbare tool hiervoor is iDIN. Met behulp van iDIN deelt de klant persoonsgegevens die gecontroleerd zijn door banken. Gezien banken een intensief identificatie en verificatiebeleid hebben, mag je uitgaan van deze informatie. Enige voorwaarden is dat de klant een bank heeft die aangesloten is bij iDEAL. 

Lees hier meer over iDIN: iDIN | Hoogste niveau van online identificatie en verificatie | Zkr.

ID-scan, geen papierwerk meer

Een andere digitaal tool die je kan gebruiken is de ID-scan. Met de ID-scan kan je een foto maken van een identiteitsbewijs. De foto wordt geüpload en gaat langs verschillende databases om te controleren of er sprake is van fraude of diefstal. Vervolgens wordt de foto geüpload in jullie CRM-systeem. Een ID-scan kent meerdere varianten, zoals de PRO variant.

Met de ID-scan PRO kan je op afstand de identificatie en verificatie uitvoeren. De klant kan middels een selfie en een foto van het identiteitsbewijs zich identificeren. Ook via deze methode gaat de informatie langs een database om fraude en diefstal te voorkomen. Er vinden meerdere checks plaats op de foto en het identiteitsbewijs. Deze checks bevestigen dat de identiteit en het document overeenkomen. Er vindt een liveness check plaats om te bevestigen dat de persoon nog fysiek aanwezig is en dat er geen foto van de betreffende persoon wordt gebruikt.

Lees hier meer over ID-scan: ID-scan | AVG-technische identificatie | Ontdek het bij Zkr.nl

Voorbeelden van branches die gebruik maken van online identificatie

Online identificatie in de financiële markt

Veel financiële instellingen maken gebruik van online identificatie. De financiële branche heeft de verantwoordelijkheid als poortwachter Wwft, om een gedegen cliëntenonderzoek te verrichten. Om dit onderzoek goed uit te voeren, dient de identiteit van de klant duidelijk te zijn. 

Online identificatie in de import en export branche

Ondernemingen die producten importeren en exporteren dienen extra maatregelen te nemen om zeker te zijn met wie zij zakendoen. Wanneer dit niet goed wordt gedaan, kan de onderneming illegale producten of goederen vervoeren. Dit kan grote gevolgen hebben voor de veiligheid van een land.

Online identificatie voor veilig ondernemen

Een goed identificatie en verificatie beleid zorgt ervoor dat je veilig kan ondernemen. Veilig ondernemen is van belang voor vrijwel elke onderneming en branche. Zijn er grote gevolgen voor diensten leveren aan de verkeerde persoon, dan zijn online identificatie middelen wellicht is voor jou. 

Veilig online identificatie binnen bedrijven

Om goed en vertrouwelijk gebruik te maken van online identificatiemethodes, dien je te letten op:

  • Zorg voor een gebruiksvriendelijk proces voor uw klanten. Het is belangrijk dat het identificatieproces eenvoudig en intuïtief is, zodat klanten niet gefrustreerd raken en afhaken.
  • Implementeer strikte beveiligingsmaatregelen om de privacy van klantgegevens te waarborgen. Dit kan het gebruik van versleuteling en andere beveiligingstechnologieën omvatten om ervoor te zorgen dat klantgegevens veilig zijn en niet in verkeerde handen terechtkomen.
  • Communiceer duidelijk met klanten over het belang van online identificatie en hoe het hen kan helpen. Dit zal helpen om vertrouwen op te bouwen en klanten gerust te stellen dat hun gegevens veilig zijn.

Informatie over zkr

Zkr. is een bedrijf dat zich specialiseert in het aanbieden van all-in-one oplossingen op het gebied van compliance, online identificatie en creditmanagement. Ze combineren alle relevante diensten in één platform, waardoor klanten alle belangrijke informatie op één centrale plek hebben. Zkr. biedt klanten de flexibiliteit om de diensten te kiezen die het beste bij hun behoeften passen.

Opgericht vanuit een zolderkamer, is zkr. in minder dan drie jaar uitgegroeid tot een gerenommeerd bedrijf. Het waarborgen van kwaliteit en het bieden van de beste service zit in het DNA van zkr. Het bedrijf is altijd op zoek naar manieren om verder te groeien en zich aan te passen aan de veranderende behoeften van hun klanten.

Online identificatie iets voor u?

Online identificatie is van cruciaal belang voor bedrijven in het digitale tijdperk. Het helpt bij het beschermen van gevoelige informatie, het voorkomen van fraude en het opbouwen van vertrouwen bij klanten. Bedrijven zoals zkr. bieden een scala aan oplossingen voor online identificatie, zoals ID-scans en compliance-diensten, waardoor bedrijven hun klanten een veilige en gebruiksvriendelijke ervaring kunnen bieden. Het implementeren van online identificatie binnen uw bedrijf kan u helpen om concurrerend te blijven en succes te behalen op de lange termijn.

Klaar om te starten op ons platform?

Vraag hieronder de gratis demo aan.

Start gratis demo

Direct contact

info@zkr.nl 0702620070
wwft
online identificeren - zkr

Meer leren over online identificatie middelen?

Wil je meer leren over het gebruik van online identificatie middelen voor betere en veiligere identificatie en verificatie? Download dan ons gratis infographic

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zien hoe je klanten van A-tot-Z kan onboarden via ons platform?